Schematherapie: het doorbreken van patronen
In de wereld van psychotherapieën zijn er talloze benaderingen die elk hun eigen unieke perspectief bieden op het begrijpen en behandelen van mentale gezondheidsproblemen. Een benadering die steeds meer erkenning krijgt vanwege zijn diepgaande en holistische aanpak, is schematherapie. Maar wat is schematherapie precies en waarom is het zo effectief voor veel mensen?
Wat is Schematherapie?
Schematherapie helpt bij het begrijpen van patronen in ons denken en doen die al vroeg in ons leven zijn ontstaan. Sommige van deze patronen kunnen ons helpen, terwijl andere ons juist in de weg kunnen zitten. Het doel van schematherapie is om deze lastige patronen te herkennen en te vervangen door betere manieren om met nieuwe situaties om te gaan.
Wie kan baat hebben bij Schematherapie?
Schematherapie kan helpen bij mensen met problemen zoals Borderline Persoonlijkheidsstoornis, of bij mensen die last hebben van dingen die in hun jeugd zijn gebeurd, zoals mishandeling of verwaarlozing. Het kan ook nuttig zijn voor mensen die steeds vastlopen in hun relaties of moeite hebben om met moeilijke situaties om te gaan. Studies tonen aan dat dit type therapie vaak effectief is bij het aanpakken van
Angst
Chronische depressie
Crimineel gedrag
Eetstoornissen
Persoonlijkheidsgerelateerde aandoeningen
Posttraumatische stress
Relatieproblemen
Verslavingen
Hoe werkt Schematherapie?
Bij deze therapie kijken we eerst naar hoe iemand omgaat met lastige situaties. Sommigen vermijden problemen, anderen geven zichzelf helemaal over aan oude manieren van denken, en weer anderen gaan juist te hard in de tegenaanval. Het doel is om mensen te leren hoe ze beter kunnen omgaan met hun emoties en gedachten door negatieve patronen te verminderen en betere manieren te ontwikkelen.
Schematherapie helpt mensen om:
schema's, copingstijlen en gedrag te identificeren die in de weg staan van emotionele behoeften
hun patronen van gevoelens en gedrag te veranderen
onvervulde emotionele behoeften op een gezonde, adaptieve en constructieve manier aan te pakken
te leren omgaan met frustratie en nood wanneer bepaalde behoeften niet kunnen worden vervuld
Om deze resultaten te bereiken, kijkt schematherapie naar kernthema's in het leven van een persoon om hen te helpen negatieve, rigide en onbehulpzame patronen van denken en voelen te doorbreken en om problematisch gedrag en mentale gezondheidsproblemen aan te pakken.
Enkele voorbeelden van kernthema's in het leven van een persoon die schematherapie zou kunnen aanpakken, zijn:
Verlatingsangst: Het constante gevoel hebben dat mensen je zullen verlaten of in de steek laten, wat kan leiden tot problematische relaties en verlatingsgedrag.
Minderwaardigheid: Een diepgeworteld gevoel van ontoereikendheid, gebrek aan zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld.
Wantrouwen/misbruik: Het ervaren van diepgaand wantrouwen jegens anderen als gevolg van eerdere ervaringen van misbruik of verraad.
Overmacht/Onafhankelijkheid: Een neiging om altijd alles alleen te willen doen en een weerstand tegen het vragen om hulp of ondersteuning van anderen.
Emotionele verwaarlozing: Een gebrek aan emotionele ondersteuning of erkenning tijdens de kindertijd, wat kan resulteren in moeilijkheden bij het uiten van emoties en het aangaan van intieme relaties.
Deze kernthema's zijn vaak diepgeworteld en beïnvloeden verschillende aspecten van iemands leven, waaronder relaties, zelfbeeld, coping-mechanismen en algemeen welzijn. Schematherapie richt zich op het identificeren en aanpakken van deze thema's om positieve veranderingen en emotioneel welzijn te bevorderen.
Wanneer werkt Schematherapie niet?
Sommige mensen hebben sterke manieren ontwikkeld om zichzelf te beschermen tegen pijn en trauma. Voordat je aan schematherapie begint, is het belangrijk om te zorgen dat je genoeg steun en middelen hebt om deze bescherming los te laten.
Mocht je je afvragen of schematherapie voor jou is, boek dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een van onze therapeuten die gespecialiseerd zijn schematherapie. Kyra is een therapeut bij roott die jou kan helpen met het identificeren van patronen in jouw leven die een negatieve impact hebben op jouw welzijn.
Conclusie
Schematherapie biedt een benadering binnen de psychotherapie door zich te richten op het begrijpen en aanpakken van diepgewortelde patronen van denken, voelen en gedrag. Door te focussen op kernthema's in het leven van een persoon, biedt deze therapie een aanpak voor het bevorderen van positieve veranderingen in emotioneel welzijn en het ontwikkelen van gezondere relaties. Hoewel effectief voor velen, is het belangrijk om te erkennen dat schematherapie niet voor iedereen geschikt is en dat individuele behoeften en afweermechanismen in overweging moeten worden genomen bij het zoeken naar passende behandelingen.
Team Roott