Relatietherapie

Het gezegde "relaties zijn moeilijk" is zo alomtegenwoordig geworden dat het een cliché is geworden. Maar het is ook waar. Zelfs wanneer mensen goed met elkaar kunnen opschieten, kunnen stress en het dagelijks leven conflicten veroorzaken die moeilijk of onmogelijk lijken op te lossen. Relatietherapie kan mensen in deze uitdagende situaties helpen om hun problemen aan te pakken, eroverheen te komen en betere partners te worden.

Wat is Relatietherapie?

Relatietherapie, is een vorm van psychotherapie die zich richt op het helpen van mensen om hun romantische relaties te verbeteren. Door samen te werken met een therapeut kunnen koppels kwesties in hun relatie verkennen, werken aan hun communicatie, interacties verbeteren en conflicten oplossen.

Wanneer Relatietherapie zoeken?

Veel mensen geloven dat je alleen relatietherapie moet zoeken als een scheiding of echtscheiding dreigt. Maar dat is vaak te laat. Relatietherapie zou moeten beginnen zodra de problemen je dagelijks leven in de weg zitten. Hier zijn enkele tekenen dat je baat zou kunnen hebben bij een consult:

  • Je hebt moeite om je gevoelens naar elkaar uit te drukken

  • Je hebt een of meer onoplosbare meningsverschillen

  • Er is terugtrekking, kritiek of minachting in jullie interacties

  • Een stressvolle gebeurtenis heeft jullie dagelijks leven verstoord

  • Jullie hebben moeite met samen beslissingen nemen

  • Jullie hebben te maken gehad met ontrouw, verslaving of misbruik

  • Jullie willen een sterkere relatie

Onthoud dat er geen verkeerde redenen zijn om relatietherapie te zoeken. Sommige stellen beginnen therapie zodra ze getrouwd zijn, zelfs zonder duidelijke problemen, om een sterke basis te leggen en ernstige problemen te voorkomen. Therapeuten kunnen je helpen om betere communicators te worden, sterke relatievaardigheden te ontwikkelen en het geluk van je gezin te verbeteren.

Relatietherapie is niet beperkt tot romantische relaties, ook al is dat de populairste reden waarom mensen relatietherapie zoeken. Het kan ook nuttig zijn voor broers en zussen die met familieproblemen worstelen, of zelfs zakenpartners.

Voordelen die Relatietherapie kan bieden:

  • Beter begrip van elkaar: Relatietherapie kan je helpen jezelf en je partner beter te begrijpen. Het kan jullie beiden helpen om jullie gevoelens, hoop, angsten, prioriteiten, waarden en overtuigingen uit te drukken.

  • Identificeren van relatieproblemen: Je therapeut kan jou en je partner helpen bij het identificeren van problemen die leiden tot terugkerende conflicten, gebrek aan vertrouwen en gevoelens van vervreemding.

  • Verbeteren van communicatievaardigheden: Therapie kan jullie helpen om met elkaar te communiceren. Het kan je helpen om jezelf uit te drukken en te vragen wat je nodig hebt zonder je partner aan te vallen of de schuld te geven.

  • Conflicten oplossen: Je therapeut kan jullie helpen om door jullie problemen heen te werken en ze op te lossen.

  • Versterken van vriendschap en hechting: Relatietherapie kan helpen bij het versterken van de vriendschap, hechting, binding en intimiteit tussen jou en je partner.

  • Beëindigen van disfunctioneel gedrag: Je therapeut kan disfunctioneel gedrag identificeren en helpen om het te elimineren.

  • Vaardigheden leren: Relatietherapie is geen langetermijnvorm van therapie. In plaats daarvan is het een kortetermijntherapie die tot doel heeft jou en je partner uit te rusten met vaardigheden om conflicten die zich in de toekomst voordoen te voorkomen en te beheren.

  • Verbeteren van de relatie tevredenheid: Relatietherapie kan helpen de algehele kwaliteit van je relatie te verbeteren, zodat jij en je partner gelukkiger samen zijn.

Alleen in Relatietherapie

Zelfs als je gelooft dat jullie relatie baat kan hebben bij therapie, is je partner misschien niet bereid om deel te nemen. Wat kun je dan in deze situatie doen? Het is belangrijk om te onthouden dat je je partner niet kunt dwingen tot counseling. Het enige wat je uiteindelijk kunt doen, is een therapeut alleen zien en werken aan de problemen waarmee je als individu wordt geconfronteerd.

Zijn jij en/of je partner op zoek naar een relatietherapeut? Minki, relatietherapeut bij roott kan met jullie een vrijblijvend kennismakingsgesprek hebben om te kijken of er een klik is.

Conclusie

Relatietherapie kan een krachtig hulpmiddel zijn om relaties te verbeteren, ongeacht of ze problematisch zijn of niet. Of het nu gaat om communicatieproblemen, terugkerende conflicten, gevoelens van vervreemding of andere uitdagingen, relatietherapie biedt een veilige ruimte om deze problemen aan te pakken en te overwinnen.Het vroegtijdig zoeken naar therapie kan helpen om problemen aan te pakken voordat ze escaleren en kan zelfs dienen als preventieve maatregel om sterke fundamenten voor een relatie te leggen.

Team Roott

Referenties:

  • Voor meer informatie over mindfulness en gerelateerde therapieën, zie:

    • ​​Mueller, B., PhD. Columbia University Medical Center.

    • Relationship Counseling Basics: What Is It and How Does It Work? (healthline.com)

    • Making the Most of Couples Therapy - American Psychological Association


Vorige
Vorige

Hoe ga je om met verlies?

Volgende
Volgende

Schematherapie: het doorbreken van patronen