Hoe ga je om met verlies?
Geschreven door Roott therapeut Frederique
Ben jij net een dierbare verloren en worstel je ermee hoe je om kunt gaan met die gevoelens? In deze blog lees je wat rouw inhoudt en geef ik enkele tips.
Om positief te beginnen: rouw komt voort uit iets moois ondanks dat het heel pijnlijk is. Het is namelijk een reflectie van de liefde die je voelt voor diegene of datgene dat je bent verloren. Dat kan zijn als iemand is overleden, maar je kunt ook rouw voelen bij een relatie die gestrand is of een droom die niet is uitgekomen. Zonder het liefhebben van wie of wat was, zou er geen rouw zijn.
Vijf meest voorkomende symptomen van rouw:
Intens verdriet en emoties. Eén van de meest voorkomende mentale symptomen van rouw is het ervaren van diep verdriet en intense emoties zoals depressie, angst en hopeloosheid.
Verlies van concentratie en focus. Je kunt moeite hebben met concentratie en het vasthouden van focus. Vergeetachtigheid en moeite met het uitvoeren van dagelijkse taken is iets wat veel voorkomt. Dit wordt ook wel brain fog genoemd.
Gevoelens van leegte. Rouw kan gepaard gaan met gevoelens van leegte, zinloosheid en een diepgaand verlies van interesse in activiteiten die voorheen plezier brachten.
Slecht slapen. Rouw kan leiden tot verstoringen in je slaappatroon. Je kunt moeite hebben met in slaap vallen, door slapen of vroeg wakker worden. En ‘s nachts liggen piekeren en je gestresst voelen.
Misselijkheid. Emotionele stress kan ook misselijkheid veroorzaken. Dit komt door een verstoring van je spijsverteringssysteem als reactie op de stresshormonen die vrijkomen tijdens de rouwperiode.
Een voorkomend gevoel als je rouwt is het geen zin meer hebben in het leven. Het kan zijn dat je daarvan schrikt en je afvraagt of dit gevoel ooit over gaat. Een boom in de winter is een metafoor die dit gevoel van leegte en gebrek aan levenslust tijdens het rouwproces goed kan verbeelden. Net zoals een boom in de winter lijkt te sterven, maar van binnen bezig is met het vormen van nieuw leven, zo kan ook iemand die rouwt van binnen een proces doormaken dat niet direct zichtbaar is voor de buitenwereld.
Weet dat het normaal is om je zo te voelen. Het verlies van een geliefde of iets anders dat belangrijk voor je was, kan een diepe leegte achterlaten die moeilijk te vullen lijkt. Zoals de boom die nieuw leven vormt in zijn eigen tijd, zo kan ook jij langzaam maar zeker weer nieuwe hoop, nieuwe interesses en nieuwe betekenis vinden in het leven.
Rouw is een proces dat tijd kost, en het is oké om jezelf de ruimte te geven om te rouwen op jouw eigen manier en in jouw eigen tempo.
Hoe geef je ruimte aan rouw?
Rouw is een uniek en persoonlijk proces. Het is belangrijk om emoties ruimte te geven, ook al lijkt het soms makkelijker om ze weg te stoppen. Het wegstoppen van emoties heeft namelijk als nadeel dat het, naast fysieke klachten, later opnieuw mee kan spelen bij een volgend verlies en gaat stapelen. Daarom is het belangrijk om ruimte te maken voor je gevoelens, ze te herkennen en erkennen. Hier zijn een paar suggesties die je kunnen ondersteunen tijdens deze moeilijke tijd:
Beweeg! Het is bewezen dat fysieke activiteit kan helpen bij het verwerken van emoties. Of het nu gaat om rennen, fietsen, yoga of gewoon wandelen, het bewegen van je lichaam kan helpen om contact te maken met je gevoelens en om stress te verminderen. Het zetten van een doel of een afspraak met iemand kan je hierin helpen. Begin bijvoorbeeld met 10 min buiten te wandelen voor 10.00 uur of bel vriend(in) om samen de hond uit te laten.
Creëer een ritueel. Zo kun je je emoties uiten en eren wat je verloren hebt. Een kaars branden ter nagedachtenis, het luisteren naar specifieke muziek die je troost biedt, of het maken van een altaar met foto's en herinneringen. Doe vooral wat het beste bij jou past.
Schrijf of teken. Het opschrijven of tekenen van je gevoelens en gedachten kan een fijne uitlaatklep zijn. Door je ervaringen op papier te zetten, kun je jezelf beter begrijpen en helpt het om je gedachten te ordenen. Bovendien kan het waardevol zijn om terug te kijken op wat je hebt geschreven en te zien hoe je bent gegroeid in je rouwproces. Probeer het eens uit en zet een wekkertje van 2 min waarin je je gevoel van dit moment probeert te beschrijven of tekenen. Tip, maak het niet te groot en start bijvoorbeeld met een maand lang 1x per week en ervaar hoe het voor je is om dit te doen.
Eén ding staat vast: rouwen kost tijd. Onthoud dat het normaal is om ups en downs te ervaren tijdens het rouwproces - wees geduldig en vriendelijk voor jezelf terwijl je door deze moeilijke tijd navigeert.
Over mij
Hi, ik hoop dat je wat hebt gehad aan het lezen van mijn blog. Ik ben Frédérique, een life-coach, maatschappelijk werker en mediator. In mijn praktijk zie ik cliënten die te maken hebben met rouw en verlies. Ook heb ik in het verleden stervensbegeleiding gedaan in het hospice en gewerkt als coördinator van vrijwilligersprojecten rondom dit onderwerp. Naast verlies en rouw richt mijn praktijk zich tevens op persoonlijke ontwikkeling.
Worstel jij met verlies? Heb je behoefte aan ondersteuning? Je bent meer dan welkom om vrijblijvend kennis te maken.