PRI - Past Reality Integration

Past Reality Integration (PRI) steunt op het idee dat ons bewustzijn is gedeeld. Het ene deel beleeft de wereld zoals het kind dat wij ooit waren, terwijl het andere deel de wereld waarneemt vanuit het perspectief van de volwassene die we nu zijn. Deze splitsing zorgt ervoor dat we gebeurtenissen op verschillende manieren interpreteren en ervaren, afhankelijk van welk deel van ons bewustzijn op dat moment de overhand heeft. Het ene moment zijn we vol zelfvertrouwen, hebben we de zaken onder controle en voelen we ons bekwaam. Het volgende moment voelen we ons somber, angstig, boos of onzeker.

Wat is PRI-therapie?

PRI-therapie combineert elementen van cognitieve gedragstherapie en traumatherapie binnen een schemagerichte benadering en is ontwikkeld door de Nederlandse psychologe Ingeborg Bosch. PRI stelt dat de gevoelens, gedachten en gedragingen waar we in ons dagelijks leven als volwassenen last van hebben, vaak hun oorsprong vinden in onverwerkte oude pijn uit onze kindertijd. Als kind passen wij ons allemaal aan aan onze omgeving om te overleven. Om onszelf te beschermen tegen de pijnlijke realiteit dat we niet altijd kregen wat we nodig hadden, hebben we afweermechanismen ontwikkeld. Deze mechanismen, hoewel van groot belang in onze jeugd, staan ons als volwassenen in de weg.

PRI onderscheidt 5 afweermechanismen:

  • Angst - Gevoelens van spanning, angst of paniek in situaties zonder direct gevaar zijn een vorm van het afweermechanisme Angst. Hoewel angst een passende reactie is bij direct levensgevaar, duidt angst zonder levensbedreiging op een afweer. Het creëert de illusie dat je nog kan vluchten, en dat dat nodig zou zijn.

  • Primaire afweer - Deze afweer omvat alle negatieve gedachten en gevoelens over jezelf: “Ik kan het niet”, “Ik ben slecht”, “Ik ben schuldig” en alle varianten daarvan. De gevoelens die hierbij horen zijn somberheid, schuld en schaamte en kunnen uiteindelijk leiden tot depressie en zelfs suïcidaliteit. De Primaire Afweer haalt jouw aandacht naar binnen, om daarmee de confrontatie met de buitenwereld te vermijden.

  • Valse Hoop - Ben jij geneigd om heel erg je best te doen en hard te werken? Dan heb je misschien te maken met Valse Hoop. Dit betreft de gedachte “Als ik nu maar …, dan …”. Hierin schuilt de hoop op een positieve uitkomst, als je maar heel hard je best doet (het huis schoon houdt, er goed uitziet, hard werkt, etc.). Deze afweer kan leiden tot je eigen grenzen over gaan, met overspannenheid en burn-out als gevolg.

  • Valse Macht - Vanuit Valse Macht leggen we de oorzaak van hoe we ons voelen bij een ander: “Ik voel me slecht en dat komt door … (hem, de troep in huis, het slechte weer, mijn collega’s die mijn verjaardag zijn vergeten, etc.)”. Dit betreft alle oordelen over een ander, maar ook gevoelens van irritatie tot woede en alles ertussenin.

  • Ontkenning van behoeften - Voel jij je vaak “prima” en heb je geen heel uitgesproken mening? Dan kan het zijn dat je in Ontkenning van Behoeften zit. Met deze afweer maken we onze eigen behoeften weg en kan verslavingsgedrag worden ingezet om onze gevoelens verder te dempen, zoals scrollen op je telefoon, eten (of juist niet eten), alcohol- of drugsgebruik, gamen, seks of porno, gokken, … etc.

Wij hebben allemaal elke vorm van afweer, in meer of mindere mate. Dit is dus niet iets om je voor te schamen en het is al helemaal niet jouw schuld. Sterker nog, de afweer heeft jou als kind het leven gered en dus getuigt het van een gezond psychisch immuunsysteem. Nu als volwassene heb jij de afweer echter niet meer nodig en kun je deze loslaten. PRI kan je daarbij helpen. Maar hoe werkt dat precies?

Hoe werkt PRI?

PRI biedt jou concrete handvatten waarmee je jezelf kan bevrijden van destructieve emoties. In therapie ga je met de hulp van een therapeut leren jouw afweren te herkennen en deze los te laten. PRI is een lasermethode met heel specifieke stappen die je leert zelfstandig in te zetten wanneer jij ze nodig hebt. Op die manier ben je niet afhankelijk van therapie om je goed te voelen, maar word je als het ware je eigen therapeut.

PRI-therapie bestaat uit vier fasen:

  1. Observeren: in de eerste fase ga je jezelf observeren en kijken wat er nu precies gebeurt op het moment dat je je angstig, somber, gejaagd of boos begint te voelen. Oftewel wanneer er een afweermechanisme wordt geactiveerd.

  2. Gedragsverandering: in de tweede fase ga je actief oefenen met het inzetten van ander gedrag. Dit zal je helpen toegang te krijgen tot de oude pijn onder de nare gevoelens en/of negatieve gedachten die je ervaart.

  3. Voelen: in de derde fase ga je de oude pijn verder doorvoelen en plaatsen waar die hoort. Hierdoor verliezen jouw afweermechanismen hun functie en kan je het hier en nu gaan zien voor wat het werkelijk is. Vaak verrassend onbelast!

  4. Zelfstandig toepassen: in deze laatste fase ga je merken dat het steeds makkelijker wordt om alle stappen zelfstandig toe te passen en jezelf te bevrijden van destructieve emoties. Steeds vaker voel je je weer vrolijk, energiek en krachtig!

Voor wie is PRI?

Heb je last van bijvoorbeeld angsten, somberheid, burn-out, boosheid of verslaving? PRI is voor iedereen die de kern van diens probleem blijvend wil aanpakken. Dit geldt zowel voor mentale klachten als voor fysieke klachten waar geen duidelijke medische oorzaak voor is.

Ben je benieuwd of PRI iets voor jou is? Plan dan een gratis oriënterend gesprek met Anne de Bruin of Emma Vermaat. Wij kijken met jou mee of PRI-therapie voor jou en jouw klachten de beste behandeling is.

Wat kan PRI voor jou betekenen?

Met behulp van PRI-therapie zul je…

… op een dieper niveau begrijpen waar jouw klachten vandaan komen;

… leren hardnekkige patronen te herkennen én blijvend te doorbreken;

… handvatten in handen krijgen die je altijd zelf kan toepassen, wanneer jij dat wil;

… het heden gaan zien zoals het werkelijk is;

… de verbinding met jezelf en anderen (terug) vinden.

We zien vaak dat ook mensen die al eerder therapie hebben gevolgd baat hebben bij de diepgang en blijvende resultaten van een PRI-traject.

Bronvermelding

  • Bosch, I. (2015). Illusies. Atlas Contact

  • Bosch, I. (2008). De herontdekking van het ware zelf. Uitgeverij L.J. Veen Amsterdam / Antwerpen


Vorige
Vorige

Wat is een POP budget?

Volgende
Volgende

Polarisatie(pijn)