Is Blue Monday echt? Wat zegt het onderzoek.
Blue Monday, vaak aangeduid als de meest depressieve dag van het jaar, valt op de derde maandag van januari. Dit concept is ontstaan in 2005 vanuit een persbericht van het Britse reisbedrijf Sky Travel, dat het de meest deprimerende dag noemde op basis van verschillende factoren, zoals schuldniveaus, weersomstandigheden en tijd sinds de feestdagen. Echter, dit idee mist wetenschappelijke geldigheid en wordt vaak beschouwd als pseudowetenschap.
Marketingcampagne
Het idee van Blue Monday werd gecreëerd als onderdeel van een marketingcampagne door Sky Travel om vakantieboekingen te promoten. Het reisbedrijf beweerde de datum te hebben berekend met een formule die rekening hield met factoren zoals schuld, weer, tijd sinds Kerstmis, mislukte goede voornemens voor het nieuwe jaar en motivatieniveaus. Deze formule en het concept van Blue Monday worden echter niet ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Dr. Burnett, va de Universiteit van Cardiff, heeft de Blue Monday-formule bekritiseerd als onzin, benadrukkend dat het niet het resultaat was van een psychologische studie, maar een marketingtruc van een reisbedrijf.
De feestdagen voorbij
Blue Monday maakt gebruik van het algemene gevoel van neerslachtigheid dat veel mensen ervaren in januari, na de feestelijke feestdagen. Factoren die bijdragen aan dit gevoel zijn onder andere koud weer, lange nachten en rekeningen na de feestdagen. Het is echter belangrijk om te erkennen dat, hoewel sommige mensen zich in deze tijd neerslachtig kunnen voelen, er geen specifieke datum is waarop deze gevoelens een piek bereiken.
In plaats van te focussen op een enkele dag zoals Blue Monday, is het constructiever om de bredere kwestie van seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) en de winterblues te erkennen, die echte fenomenen zijn die de stemming van mensen beïnvloeden tijdens de wintermaanden. Het wordt geschat dat maar liefst 35% van de mensen een neergang in hun emotionele toestand ervaart tijdens de winter. Deze aandoeningen worden gekenmerkt door een stemmingswisseling die gerelateerd is aan veranderingen in zonlicht en weer tijdens de wintermaanden.
Samenvattend, hoewel Blue Monday een algemeen erkende term is, mist het wetenschappelijke onderbouwing en is het ontstaan uit een marketingstrategie. Het is nuttiger om te focussen op het begrijpen en aanpakken van de bredere problemen van SAD en de winterblues, die een daadwerkelijke impact hebben op de geestelijke gezondheid tijdens de wintermaanden.
Benieuwd hoe je scoort op symptomen van depressie? Doe hieronder de test.
Referentielijst:
Northeast Ohio Medical University. "How Blue is “Blue Monday”?" URL: https://thepulse.neomed.edu/articles/how-blue-is-blue-monday/
Mental Health Foundation. "What does Blue Monday mean for our mental health?" URL: https://www.mentalhealth.org.uk/blog/what-does-blue-monday-mean-our-mental-health
Psychiatric Times. "The Myth of Blue Monday." URL: https://www.psychiatrictimes.com/view/myth-blue-monday