Blog door een Roott deskundige | Tamara

Worstelingen binnen het moederschap. Hoe zorg je dat je verbonden blijft met je dochter?

Voor iedere moeder is het moederschap en de weg erna toe anders. Iedere vrouw is uniek en ervaart gebeurtenissen op een andere manier.

Het moederschap is mooi, maar soms ook lastig. Wij, moeders, worstelen en struikelen allemaal wel eens tijdens het moederschap. Sommige fasen van het moederschap kunnen enorm intensief zijn. Juist omdat jullie zo’n enorme verbondenheid met elkaar hebben en die onvoorwaardelijke liefde zo intens is.

Die allesoverheersende liefde, zodra je kind geboren is. Het gevoel dat je verantwoordelijk bent voor het welzijn van dit nieuwe leven, kan je overvallen. Jullie zijn voor altijd aan elkaar verbonden.

Hoe ga je om met dit gevoel van verbondenheid?

Jullie band is uniek, kwetsbaar en heel diep. Je wilt ze beschermen, je wilt er zijn voor je kinderen. En soms weet je niet zo goed, hoe je dat moet doen. Je hebt geen handleiding gekregen en leert moeder te zijn door vallen en opstaan en uitproberen.

Daarnaast heb je je werk, het huishouden, het brengen en halen naar sport of andere hobby's van je kinderen, sociale verplichtingen en ergens wil je ook nog af en toe wat me-time.

Op het moment dat alles vanzelf gaat en de relatie tussen jullie vanzelfsprekend is, is er geen vuiltje aan de lucht. Tot het moment dat jij je dochter ziet worstelen, met alle verwachtingen, die ze van zichzelf heeft en die ze zich oplegt.

  • die lat die altijd sky high ligt

  • de onzekerheid als het gaat om haar uiterlijk

  • de keuzes die ze moet maken

  • de hormonen die door haar lijf stromen en waar ze zich soms geen raadt mee weet

  • de invloeden van social media

  • vriendschappen die veranderen.

Je herkent jezelf in je dochter. De onzekerheid en worsteling van je dochter, daar liep je zelf ook tegenaan. Je voelt je machteloos en kan haar voor je gevoel niet voldoende helpen. Doe ik het wel goed? Wat heeft zij nodig?

Om deze worstelingen van je dochter samen aan te kunnen gaan is het enorm belangrijk om bewust te zijn van van wie je bent als vrouw en waar je vandaan komt. Hoe kijk jij naar jezelf en wat leg jij jezelf onbewust soms op? Maar ook zitten er nog dingen in jouw onderbewustzijn, in jullie systeem die aangekeken mogen worden?

Want heb jij alles wel echt verwerkt? Heb jij wel de steun gehad als kind die je nodig had? Ben jij wel de persoon die je wilt zijn en doe jij wel waar jij blij van wordt? Vaak weten we zelf wel wat we nodig hebben maar doen hier weinig of niets mee, simpelweg omdat wij niet weten hoe of het niet denken te kunnen.

Patronen, bepaalde angsten en lichamelijk klachten, kunnen enorme impact hebben op jou als vrouw, als moeder.

Het vormt je en maakt dat jij dingen op een bepaalde manier doet. Gebeurtenissen uit het verleden die jou geraakt hebben, die jou pijn hebben gedaan en die jij niet hebt kunnen verwerken, omdat je niet wist hoe of omdat het teveel is, spelen daarbij een rol.

Door inzicht te hebben in wat jou belemmert om jezelf te kunnen zijn, door bewust te zijn van jouw patronen, kom je weer meer in verbinding met jezelf. Als jij meer met jezelf in verbinding bent en los kan laten die jou hebben belemmerd, zal dat een positief effect hebben op de verbinding met je dochter.

Het los kunnen koppelen van de emotionele blokkades die jij nog in je hebt, van eerdere trauma’s of gebeurtenissen zorgen ervoor dat niet alleen jij, maar jouw hele systeem kan worden vrijgemaakt van emoties en gevoelens die vast zaten.

Dit is niet van de een op andere dag gefixt, maar is wel iets waar aan gewerkt kan worden. Het begint bij jou, als moeder, als vrouw. Ben jij bereid om jezelf in de spiegel aan te kijken en om hulp te vragen? Om de stappen te zetten die nodig zijn, zodat jij weer in verbinding met jezelf en daarna ook met je dochter kan komen en zij met meer zelfvertrouwen en gevoel van vrijheid in het leven te kunnen staan.

Maar voordat je die stap zet, kan je klein beginnen met onderstaande tips die direct effect hebben op jullie band.

Tips

Tip 1 Ken jezelf.
Hoe is het met jouw bewustzijn en zelfkennis? En wat doe je ermee? Weet jij wat jouw behoeftes zijn, wat jij prettig vindt en waarom? Dus hoe zelfbewust ben je zelf. Soms willen we anderen helpen, maar beseffen we niet dat wij eerst aan onszelf moeten werken voordat wij er voor anderen kunnen zijn. Geef hier aandacht aan, aan jouw zelfbewustzijn. Weet wat jij nodig hebt.

Tip 2 Zorg goed voor jezelf.
Deze hangt eigenlijk een beetje samen met de vorige tip. Weet wat jij nodig hebt en doe hier iets mee. Niet alleen omdat anders niemand het doet, maar ook als voorbeeld voor je dochter. Doe iets leuks met vriendinnen, ga sporten als je er behoefte aan hebt, ga een dagje alleen op stap of doe iets waar alleen jij blij van wordt. Zo laat je zien, dat het normaal is om goed voor jezelf te zorgen.

Tip 3 Stop emoties niet weg.
Zit je even niet zo lekker in je vel? Of ben je gewoon heel verdrietig door iets wat er gebeurd is? Vind je het lastig om te zien dat je dochter het lastig heeft? Laat zien wat het met je doet. Je mag huilen, boos zijn of gewoon een off day hebben. Verstop deze gevoelens niet, maar laat ze toe. Zo geef je het goede voorbeeld dat emoties er gewoon mogen zijn. Belangrijk is wel, dat je benoemd dat het jouw gevoelens zijn, dat zij het niet hoeft te dragen of er niks mee hoeft te doen.

Tip 4 Luister met oprechte aandacht.
Meisjes van welke leeftijd dan ook praten vaak niet zo makkelijk over dingen die hun dwarszitten of waar zij mee lopen. Soms kun je aan ze zien dat ze wel wat kwijt willen, maar niet weten hoe. Zorg dan dat je er echt even voor haar bent. Leg je telefoon weg, vouw even geen wasje op, maar ga even samen ergens zitten waar jullie niet gestoord kunnen worden. Laat zien dat je met al je aandacht bij haar bent en laat haar uitpraten. Steun haar, beaam wat ze voelt en ben er gewoon, zonder oordeel.

Tip 5 Plan 1 op 1 momentjes in met haar.
Ga iets leuks doen met je dochter, een dagje op stap en plan dit in in de agenda dat je dat een keer in de 3 maanden doet. Ik snap het hoor. Je bent moeder, hebt een drukke baan en druk leven, een gezin met meerdere kinderen, die ook vaak nog sporten in het weekend.Het gevoel dat je geleefd wordt en er geen ruimte is voor andere leuke dingen. Soms is het lastig om je aandacht te verdelen tussen alles en iedereen. Je dochter heeft natuurlijk ook van alles te doen en het zal misschien lijken dat zij er geen behoefte aan heeft. Maar doe het toch. Is zowel voor haar als voor jou goed. En hoe leuk is dat om samen mooie herinneringen te maken?

Enne soms gewoon even lekker knuffelen, zodat jullie het gelukshormoon oxytocine aanmaken. Laat degene die knuffelt bepalen wanneer de knuffel klaar is, dus niet eerder onderbreken.

Ik ben Tamara en als holistisch coach en NEI therapeut begeleid ik meisjes, meiden, moeders en vrouwen op het moment dat je niet echt zichzelf kunt zijn, door angst, belemmerende overtuigingen, gebrek aan zelfvertrouwen of waar je dan ook tegenaan loopt. Ik gun ieder(e) meisje, meid, moeder en vrouw dat ze kan stralen, gewoon zoals ze is.

Liefs Tamara


Volgende
Volgende

Mind Matters; de podcast van Roott