Mentale kreukels

Door Marie | Gepubliceerd op 19/11/24

“Terwijl we een 2.0 versie van onszelf proberen te worden, kan het zijn dat we de verbinding met anderen verwaarlozen”.

Mentale gezondheid is een trend. In ieder geval in mijn bubbel. Ik hoef mijn instagram maar te openen en de vrouwencirkels en tips van psycholoog x over onderwerp y vliegen me om de oren. En dat is natuurlijk fantastisch. Waar we vroeger onze mentale kreukels diep verborgen probeerden te houden, kun je nu met Jan en alleman praten over hoe het met je gaat. Ik hou ervan. Die mentale kreukels verborgen houden was namelijk geen groot succes voor de mensheid. In mijn persoonlijke ervaring zijn kreukels waar je je niet bewust van bent, of die je negeert, namelijk juist heel aanwezig. Ze uiten zich in slechte relaties, somberheid, boosheid, een gevoel van zinloosheid, depressie, burn-outs of lichamelijke problemen als migraine, rugpijn en ga zo maar door. Hoe harder je er van weg loopt, hoe meer ze de kop op steken. En hoe langer ze je bezighouden. 

Ik ben dus een voorstander van therapie (hens dit therapie platform). Je bewust worden van je eigen patronen maakt je leven wat mij betreft heel veel aangenamer. Zo ben ik van vrij rampzalige relaties met vrij rampzalige mannen (als je dit leest, nee niet jij natuuuuuurlijk) naar een hele fijne relatie verhuisd, heb ik weinig tot geen last meer van depressies en zorg ik een stuk beter voor mezelf. En ja, natuurlijk gaan sommige dingen ook vanzelf als je ouder wordt. Maar tijd alleen lost echt niet alles op. Therapie kan je inzichten geven waar je je hele verdere leven profijt van hebt. Het maakt je leven niet perfect, maar het geeft je zo nodig wel handvatten.

Dat gezegd. Soms vind ik het ook zorgwekkend dat een grote focus op zelfontwikkeling soms lijkt te leiden tot een samenleving waarin we vergeten dat echte verbindingen met anderen ook essentieel zijn voor ieders mentale gezondheid. De focus op het “ik” kan ook een schaduwzijde hebben. Terwijl we een 2.0 versie van onszelf proberen te worden, kan het zijn dat we de verbinding met anderen verwaarlozen. We zijn zo druk bezig met onze drukke levens an sich en het verwerken van onze eigen emoties en problemen dat we lijken te vergeten om te luisteren naar de verhalen van anderen en echt betrokken te zijn bij hun leven. De psycholoog lijkt soms de persoon te zijn geworden waar je echt mee kan praten i.p.v. de mensen in je nabije omgeving. 

“Mensen die zich verbonden voelen met anderen, die echte vriendschappen hebben en hun ervaringen delen, rapporteren een grotere mentale gezondheid”.

Onderzoek toont aan dat sociale verbondenheid een hele sterke invloed heeft op onze gezondheid. Mensen die zich verbonden voelen met anderen, die echte vriendschappen hebben en hun ervaringen delen, rapporteren een grotere mentale gezondheid. Uit studies blijkt dat een gevoel van verbondenheid zelfs onze levensverwachting kan verhogen! Het lijkt erop dat het niet alleen draait om wat we voor onszelf doen, maar ook om wat we voor elkaar kunnen betekenen. Naar elkaar luisteren, met elkaar meeleven en echt onze levens met elkaar delen draagt significant bij aan onze mentale gezondheid. Die van onszelf. En die van de ander. Dubbele winst dus.

Dus probeer ik vaker een vriendin of familielid te bellen om te vragen hoe het gaat i.p.v. een serie op te zetten of een podcast te luisteren. Stuur ik regelmatig een kaartje naar iemand waarvan ik weet dat die het zwaar heeft. Probeer ik vaker te luisteren dan te praten. Zet ik mijn telefoon op vliegtuigstand tijdens een koffieafspraak om even onverdeelde aandacht te hebben of plan ik in een drukke periode op een avond een digitale thee afspraak in met een vriendin die het goed kan gebruiken. 

Als we echt willen werken aan onze mentale gezondheid (en een gezondere samenleving!), moeten we niet alleen naar binnen kijken, maar ook naar buiten. Laten we ons ook richten op de kracht van onderlinge verbinding, het belang van gemeenschappen en de waarde van met iemand meeleven. Want uiteindelijk is het leven met elkaar delen volgens mij een groot deel van het hele plezier. X M

@marie.broeckman


Volgende
Volgende

Blog door een Roott deskundige | Tamara